Aktuelt

Publisert 8. juni 2015

Verdens blodgiverdag 14.6.

Gratulerer med dagen, alle blodgivere!

Dagen er opprettet som et minne om Østerrikeren Karl Landseiner, mannen som oppdaget blodtypene. Og som han senere fikk Nobelprisen i medisin for.

Det er en takkedag til alle eksisterende blodgivere - takk for at dere gir denne livsviktige væsken for at andre skal få leve. Derfor er alle landets blodbanker/blodgiversteder tilbudt å gi en "Takk for at du reddet livet mitt"-rose til de som gir blod denne dagen, men siden dagen i dag er en søndag, vil de fleste blodbanker markere dagen enten fredagen før eller mandagen etter. Og til sammen vil over 1.650 roser deles ut på 50 steder i landet. Blodbankene og lokale Røde Kors foreninger er oppfordret til å markere dagen, ikke minst overfor sine lokalmedia. Derfor vil mange steder denne helgen være i blodgivernes tegn, med mange lokale aktiviteter. Ikke minst i Rogaland, der det vil være aktiviteter rundt Nordsjørittet. Ellers arrangerer mange Røde Kors foreninger aksjoner overfor sin lokale blodbank, som har sine markeringer.

I tillegg til å takke eksisterende givere for den uvurderlige samfunnsoppgaven de gjør, håper vi jo også at mange nye melder seg. Norge er blant Europas dårligste på dette området, vi har veldig dårlig beredskap om en epidemi eller et terroranslag skulle inntreffe. For de som vil melde seg, finnes alle norske giversteder på www.GiBlod.no.

WHO, det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne-forbundet og andre står sentralt i markeringen av dagen, som har internasjonal lansering i Shanghai. Årets motto er "Thank you for saving my life".

Du kan lese mer her: http://www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day/2015/en/

 

Kommentarer (0)Sett (1975)

Skribent: Tor Ole Bergan

Kategorier: Nyheter

Emneord:

Print